Sushi w swoich różnych formach Maki, Nigiri, Sashimi to danie, które tradycyjnie jest przyrządzane z surowej ryby.
Są dwa powody, dla których Sushi może stwarzać zagrożenie:
Surowa ryba może zawierać bakterie lub inne pasożyty, które naturalnie w niej występują lub trafiły tam później. Wysokie lub bardzo niskie temperatury zbijają skutecznie pasożyty, dzięki czemu ryba gotowana, smażona, pieczona lub głęboko mrożona nie stwarza już zagrożenia infekcją. W razie wątpliwości warto spytać restauracje o to, jak ryba jest przyrządzana.
Niektóre ryby zawierają wysokie stężenie rtęci, które dla dziecka może być szczególnie szkodliwe. Ryby wchłaniają rtęć przez pokarm i jest związana z białkiem we wszystkich tkankach i mięśniach. W Unii europejskiej dopuszczalna ilość rtęci ostatnio została obniżona w 2022 roku i sprzedawane ryby muszą trzymać się tej bezpiecznej ilości.Badania na Seszelach i Wyspach owczych, przy 3-4 porcji ryb tygodniowo nie wykazały u noworodków negatywnych efektów. Co więcej, dzięki wielonienasyceniowym kwasom tłuszczowy omega-3 już 1-2 dania ryb tygodniowo pozytywnie wpłynęły na neurologiczny rozwój noworodków.